Online és elektronikus szolgáltatások

Online szolgáltatások

A SZIKLA Integrált Könyvtári Rendszer honlapunkon keresztül elérhető online szolgáltatásai:

Digitális könyvtárak

A digitális könyvtárak segítik a tájékozódást, kiegészítik, nyitvatartási idő után részben pótolják bizonyos értelemben a papíralapon nem hozzáférhető kiadványokat.

Elektronikus Periodika Archívum (EPA)

Az EPA egy digitális bibliográfia, adatbázis, amely számba veszi az interneten hozzáférhető, valamint offline módon (CD-n vagy DVD-n) megjelent magyar vagy magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványokat is.

Hozzáférés: http://epa.oszk.hu

Gutenberg-projekt

Internetes “könyvtár”, olyan műveket szolgáltat az interneten, amelyeket a szerzői jog nem korlátoz. Hozzáférést biztosít kb. 33000 irodalmi alkotáshoz, melyek ingyenesen olvashatók és letölthetők.

Hozzáférés: http://www.gutenberg.org

Europeana, az európai digitális könyvtár

Az európai digitális könyvtár segítségével egyszerűen és gyorsan juthatunk megbízható minőségű másolatokhoz (képekhez, zenékhez, filmekhez, multimédiás anyagokhoz). Az Europeana hozzáférési lehetőséget biztosít digitalizált irodalmi, művészeti, tudományos, politikai, történelmi, építészeti, zenei, illetve vizuális kultúrával kapcsolatos művekhez.

Több millió könyvet, képet, térképet, festményt, filmet tartalmaz, amit folyamatosan bővítenek. Tervezik interaktív felület megnyitását is.

Hozzáférés: http://www.europeana.eu

The European Library (TEL)

Európa 47 nemzeti könyvtárainak katalógusaihoz és digitális tartalmaihoz biztosít nyilvános és ingyenes hozzáférést. Eredeti szövegektől térképekig, fotókig sok minden megtalálható.

Hozzáférés: http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html

OneGeology

A Föld digitális térképét 79 ország szakembereinek évtizedes terepi felvételi munkáinak anyagából szerkesztették össze, és tették hozzáférhetővé az adataik összevonásával.

Hozzáférés: http://portal.onegeology.org/

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

Magyar és közép-európai vonatkozású dokumentumokat gyűjt, elsősorban szöveges műveket, valamint elektronikus időszaki kiadványokat.

Hozzáférés: http://mek.oszk.hu

OSZK Digitális Könyvtár (OSZKDK)

Az Országos Széchényi Könyvtár digitális könyvtárában ugyanúgy kereshetünk, mint egy fizikailag létező könyvtárban, és a kiválasztott olvasnivalót a könyv kézbevétele nélkül elkezdhetjük olvasni. A virtuális könyvtár célja, hogy egyszerre akár több ezer olvasó olvashassa ugyanazt a művet kényelmesen, tolongás, várakozás nélkül.

Hozzáférés: http://oszkdk.oszk.hu